RECESS #1: ROB RENOULT & IDO VUNDERINK

OPENING FRIDAY JULY 9 FROM 16.00
VIJZELGRACHT 2, AMSTERDAM

Image

photo: Inez Agnese, Amsterdam

Er raast een frisse wind door Amsterdam. Nu de mondkapjes af mogen, de kroegen weer open zijn en het Nederlands elftal ouderwets vroeg is uitgeschakeld, zijn we toe aan nieuwe dingen. M.Simons draagt hier graag aan bij. Wij wachten niet tot september voor onze opening maar beginnen ons tentoonstellingsprogramma aan de aanvang van het zomerreces. Met gepaste trots kondigt M.Simons aan dat Rob Renoult en Ido Vunderink het spits gaan afbijten in een serie twee weekse zomertentoonstellingen, getiteld: RECESS. 
 
In de schilderijen van Ido Vunderink staat de beleving van kleur centraal. Zonder intellectuele opsmuk of ontzaglijke afmetingen lukt het Ido verdelingen te scheppen op het doek die voorbijgaan aan een louter abstract geometrische constructie. De composities maken zichtbaar gebruik van geometrische verdelingen, maar door hun eenvoud en ritme spelen deze niet de hoofdrol voor de kijker. Zo komen deze verdelingen in dienst te staan van het kunstwerk. Ido creëert heldere en diepe kleurvlakken door olieverf met veel precisie laag voor laag aan te brengen. Deze werken laten zien dat dat geometrische abstractie niet hoeft te schreeuwen om op te vallen. De pretentieloze kwaliteit van Ido’s kleurrijke werken blijft intrigeren.
 
Rob Renoult is een tweede generatie Molukker, opgegroeid in Friesland en Amsterdam. Van jongs af aan was Rob zich bewust van de dichotomie in zijn identiteit. De spagaat tussen Noord Europeaan en Molukker inspireerde een van zijn eerste installaties: een NS-speelgoedtrein die heen en weer rijdt tussen een Indonesisch en een klassiek Grieks sculptuur. Op intelligente wijze omgaan met beeldassociaties rondom identiteit is hierna een rode draad geworden in het werk van Rob. In RECESS #1 toont Renoult een serie doeken waarin hij de identiteit van etnische minderheden verkent. Met portretten waarvan wij kunnen vermoeden dat het afbeeldingen van helden of stereotypen zijn, laat hij de kijker gissen naar zijn motief. Het is de kracht van Rob om de zwaarte van complexe onderwerpen zoals identiteit en de positie van minderheden weg te nemen. Het vrolijk kleurgebruik en de speelse houdingen geven zijn onderwerpen een stem. Rob weet een vernuftige ingang te geven tot een lastig gesprek middels zijn kunst.

Tot volgende week! Voor meer updates in de tussentijd; volg @msimons.gallery op instagram en meld je aan voor onze mailinglijst.

Met hartelijke groet,

Michiel Simons
 

EXHIBITED ARTWORKS

Image

Rob Renoult, Candy Man, 2021, acrylic on linen, 92 x 72 cm

Image

Rob Renoult, Black and Blue, 2020 acrylic on linen, 80 x 60 cm

Image

Ido Vunderink, untitled (Feet of Clay #3), 2021, 135 x 90 cm

Image

Rob Renoult, Young Woman, 2020, acrylic on linen, 80 x 60 cm

Image

Rob Renoult, Mad about the Boy, 2021, acrylic on linen, 80 x 60 cm

Image

untitled (Feet of Clay 3.4), 2021 acrylic on linen, 80 x 60 cm

Image
Image
Image

Ido Vunderink, untitled (Feet of Clay 3.5), 2021 acrylic on linen, 80 x 60 cm

Rob Renoult, Shame, 2020 acrylic on linen 80 x 60 cm

Ido Vunderink, untitled - Zwischenraumgespenster #6, 2018, oil on canvas, 3 canvases; each measuring 75 x 35 cm, total size 75 x 115 cm